T3 kot Totalna telesna transformacija seveda.

Po dveh, tekaško usmerjenih blogih, se spet vračamo na malce bolj “klasičen” transformacijski blog, kjer so sledeče besedne zveze vedno aktualne: Maksimalna izguba maščobe, pridobljena moč in eksplozivnost, izboljšana mobilnost ter vzdržljivost.

Estetska transformacija je samo del tega kar, se zgodi v celem procesu saj transformacija, ki se dogaja znotraj telesa vsekakor ni nepomebna zadeva.

Kar lahko potrdi tudi glavna oseba v dotičnem blogu – Karin.

Karin bi lahko označili kot tipično predstavnico večjega odstotka ženske populacije; Aktivna na vseh življenskih področjih, tako pri vzgajanju podmladka, kot pri uspešni profesionalni poti. Mamica, ki se leta spretno spopada z vsemi življenskimi izzivi, vendar pa pri tem pozabi na najbolj pomembno stvar v tej enačbi.

Na sebe.

Do tega trenutka.

Ko se je odločila, da spremeni situacijo in naredi za sebe tisto, kar si je že nekaj časa želela in vsekakor za ves trud, ki ga je vložila tudi zaslužila – svojo lastno telesno transformacijo.

Kakor se vidi na levi strani fotografije, začetek poti ni bil ravno najbolj obetaven oziroma bolje rečeno najlažji, saj sva začela iz no kako naj se izrazim … začetka.

Kaj je začetek?

Začetek bi lahko opredelil z naslednjimi besedami: Previsok odstotek telesne maščobe, nezadostna količina mišične mase, ki da telesu potrebno zmogljivost in videz, slaba stabilizacija sklepov in posledične bolečine v njih (predvsem leti na levi ramenski sklep in lopatico) in še čisto na koncu mizerna splošna pripravljenost telesa, pomanjkanje tako moči kot tudi potrebne vzdržljivosti.

Verjetno se v takem “začetku”, ki ga je imela Karin najde kar nekaj ljudi, (sklepam iz mojih preteklih izkušenj) preden začnemo s programom Totalne Telesne Transformacije .

Kaj to pomeni v številkah?

  • Skoraj 30% telesne maščobe
  • Več kot 100 cm okrog bokov ( Razvidno iz fotografije: Sindrom “Jahalnih hlač”)
  • Čez 80cm obsega okoli pasu
  • S 44 kilogrami mišic, premalo gleda na njeno višino in druge telesne dejavnike

Te številke so verjetno tiste, ki najbolj zanimajo ženski del populacije primarno osredotočen na estetsko komponento celotnega pristopa.

S tem ni nič narobe, dokler ne trpi ali bolje rečeno ni zapostavljen del enačbe, kjer je govora o telesni zmogljivosti, zdravju in splošni pripravljenosti, ki morda ni vidna na prvo žogo.

Govorim o stvareh, ki jih bolj opazimo trenerji ( oziroma bi jih morali bolj opaziti, saj je izguba maščobe in druge estetske stvari, ki pašejo zraven, zgolj posledica tistih stvari (poleg prehrane seveda) , katerih izvajanje je primarnega pomena – npr: Vaje za moč).

“Tiste Stvari “

Pri Karin je bilo to:

  • Pomanjkanje moči & tenzije ter predvsem kontrole gibanja (kolenski valgus oz. kolapsiranje kolenov pri počepu) v osnovnih gibalnih vzorcih.
  • Boleč levi ramenski sklep, slaba stabilizacija lopatice (moč in aktivacija mišic rotatorne manšete na zelo nizkem nivoju)
  • Premalo razvite mišične skupine zgornjega dela hrbta (predvsem trapezius in romboidi)

Pomeni, da je Karin prišla na totalno telesno transfromacijo in za razliko od “klasične” stranke, vedala od začetka, da se želi znebiti bolečin v ramenu in ostalih zgoraj omenjenih stvari – torej ne samo estetske želje kot je to ponavadi na dnevnem redu. Glede na poklic, ki ga Karin opravlja, se je videlo, da ve o čem govori in bi jo lahko na podlagi tega uvrstil v rubriko – “zahtevnejša” stranka.

Kar pa me je seveda razveselilo, saj imam zelo rad debate, ki imajo neko težo oziroma so z obeh strani na določenem nivoju kvalitetnih informacij – znanja.

Izmenjava kvalitetnih informacij med stranko in trenerjem, je ključnega pomena za končni uspeh.”

Kaj je torej najin končni uspeh?

Verjetno je večini najboljši dokaz pogled na desno stran fotografije, vseeno pa to lahko z besedami opredelim kot:

  • Bistveno izboljšanje vseh osnovnih gibalnih vzorcev in napredek v moči le teh – primer: Mrtvi dvig, delovne serije z več kot 70 kilogrami, počep: odpravljen kolenski valgus (kolapsiranje kolen) in delovne serije z dvema 16/20 kg kettlebelloma .
  • Stabilizacija leve lopatice (s primerno aktivacijo mišic rotatorne manšete) in posledično odprava bolečin ter izboljšanje izvajanja vaj potiska, kot je to naprimer skleca.
  • Izguba maščobe, na desni strani je telesna maščoba na spodnji strani 20 ih % telesne maščobe – kar kaže tudi očitna neprisotnost “jahalnih hlač” in obseg bokov, ki je nevarno blizu tisti tako željeni meri 90 centimetrov. V kompletu s obsegom pasu, ki meri skoraj 10 cm manj kot na samem začetku.
  • Več kot 46kg mišične mase po novem. Se pravi sva v procesu pridobila več kot 2 kilograma mišic, kar je v neki meri vidno tudi na fotografiji – vsekakor pa v vsakdanjem življenju, kjer je lepo opazna hipertrofija (oziroma rast po domače) mišic na zgornjem delu hrbta na kar sva bila s Karin še posebej ponosna.
  • Splošna pripravljenost, se pravi vzdržljivost in vzdržljivost v moči, sta pa na popolnoma drugem nivoju – čeprav ni bil prvotni cilj poslati Karin na kakšen triatlon, se je vseeno na tem področju kot posledica vsega dela pokazal izjemni napredek.

Ko sem Karin omenil, da bom napisal blog o njeni telesni transformaciji, me je simpatično spomnila, da ne smem pozabit na novo pridobljene mišice. Še posebno v zgronjem delu hrbta, ki je res neverjetno napredoval.

Za klasične “ženske” mišične skupine, kot so rit, noge in trebuh, pa že slike same povedo dovolj močno zgodbo, tako, da ne vidim potrebe po dodatnem tipkanju.

Se pravi, 12-16 tednov pravilnega in pridnega dela, nama je prineslo zavidanje vreden rezultat: Manj maščobe, več mišic, manj (bolje rečeno nič) bolečin, večjo splošno pripravljenost in za konec, kar je od vsega najbolj pomembno – zelo zadovoljno Karin.

Še enkrat nosilna fotografija v malo bolj pregledni izvedbi:

Stranska:

Bravo Karin!

Do naslednjega bloga,

Tvoj,
CoachGG